Haber

İtalya’da laboratuvarlarda et üretimi yasaklandı

İtalyan Parlamentosu 16 Kasım Perşembe günü yaptığı oylamada etin laboratuvar ortamında üretilmesini ve bu ürünlerin satışını yasaklayan yasa tasarısını kabul etti.

BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın haberine göre, Temsilciler Meclisi’nin onayladığı yazıyla, omurgalı hayvanlardan elde edilen hücre kültürü veya dokulardan gıda ve yem üretimi ve satışına 10-60 bin euro para cezası uygulanabilecek. . Ayrıca bitkilerden elde edilen ürünlerin ‘biftek’, ‘salam’ gibi isimlerle satışı da yasaklanacak.

AMAÇ İTALYAN MUTFAĞINI VE TARIMINI KORUMAK

Hayvan hücre ve doku kültürleri kullanılarak üretilen etlerin laboratuvar ortamında üretimini ve satışını yasaklayan yasa, ‘İtalyan mutfağı’nın ve tarım sektörünün korunması amacıyla hazırlandı. Sağ koalisyon hükümetinin ilk kez kurduğu Gıda Egemenliği Bakanlığı’nın hazırladığı düzenlemeye Tarımcılar Birliği gibi kuruluşlar destek verdi.

GIDA EGEMENLİĞİ BAKANI: BİZ BİRİNCİYİZ

Tarım, Gıda Egemenliği ve Orman Bakanı Francesco Lollobrigida, tasarının dün Meclis’te onaylanmasının ardından İtalya’nın ‘dünyada sentetik gıdanın sosyal ve ekonomik risklerinden kurtulan ilk ülke’ olduğunu ve bunun için yapıldığını söyledi. hem sağlığın hem istihdamın hem de kültür ve geleneklerin korunması.

Ülkenin en büyük tarım sendikası Coldiretti, ‘laboratuarlarda üretilen sentetik gıdalara’ karşı bir imza kampanyası başlattı ve 2 milyondan fazla imza topladı.

Dernek, ‘finansal güç grupları ve çokuluslu şirketlerin, insan sağlığı üzerindeki uzun vadeli etkilerine ilişkin şüphelere rağmen, bu tür sentetik gıdaları dünya pazarlarına dayatmaya çalıştıklarını’ savundu. Coldiretti’nin yaptığı araştırmada İtalyanların yüzde 74’ünün laboratuvarda üretilen gıdalara karşı olduğu belirlendi.

‘KORKU YARATMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ’

Yasal düzenlemeye karşı çıkanlar, laboratuvar ortamında et üretiminin hem çevresel hem de etik açıdan daha avantajlı olduğunu savundu. Ayrıca yasak kararı, bu alandaki araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde geri kalma riskine de dikkat çekiyor.

Yasağa karşı çıkanlar, hükümeti ‘sentetik et’ terimini kullanarak terör yaratmaya çalışmakla da suçluyor. Tasarının dün Temsilciler Meclisi’nde oylandığı saatlerde muhalefetteki Daha Avrupa Partisi parlamento önünde gösteri yaptı. Partinin genel sekreteri Riccardo Magi, Başbakan Giorgia Meloni liderliğindeki hükümetin ‘gerici bir yasa’ ile bu alanda geleceğin pazarına açılmak isteyen İtalyan araştırmacıları ve şirketleri sabote ettiğini savundu.

‘AB GENELİNDE BENZER KARARLAR ALINMALI’

Aynı zamanda Meloni’nin kayınbiraderi olan Tarım, Gıda Egemenliği ve Orman Bakanı Francesco Lollobrigida, daha önce çekirge gibi böceklerden elde edilen unların satışını kısıtlamış, pizza ve makarna gibi tipik ürünlerde kullanımını yasaklamıştı.

Lollobrigida, laboratuvar ortamında et üretimini yasaklayan yasa tasarısının yasalaşmasının ardından dün Rai1 kanalına yaptığı açıklamada, “Geleneksel kültürümüzü ortadan kaldıran bu tür üretimi dünyada ilk yasaklayan ülkenin İtalya olmasından gurur duyuyoruz” dedi. Gıda sistemi.” İtalyan bakan benzer yasak kararlarının Avrupa Birliği (AB) genelinde de alınması gerektiğini söyledi. Umduğunu söyledi. (DIŞ HABER)

karakoyunluhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu