Nurhak’ta Depremden Etkilenen Köylüler Mağdur: “Arkadaşlarımız Hayvanlarını Doğumdan Sonra Da Kesime Gönderiyor, Ucuza Götürüyorlar”
DİLAN BUTLU
Depremden etkilenen köylerdeki üreticilerin mağduriyeti devam ediyor. Depremin 10’uncu gününde çiftçiler yem üssü bekliyor. Kahramanmaraş’ın Nurhak ilçesinde hayvanlarını ucuza satmak zorunda kaldıklarını söyleyen bir köylü, “Arkadaşlarımız hayvanlarını doğurduğu halde kesime gönderiyor, ucuza götürüyorlar. Böylece Kahramanmaraş’ta hayvancılık biter” dedi. ; Kullar köyünden depremzede, “Birçok ahırda üreticilerin hayvanları enkazda kalırken benim 214 gebe koyunum var. Yem sıkıntısı çektiğimiz için hayvanlar doymuyor. Devlet neden mağdur ediyor? Bu kadar üretici var mı? Devlet gıdayı üreticiye ulaştıramaz mı?”
6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler, kent merkezlerinde büyük can kayıplarına neden olurken, köylerde de büyük yıkıma neden oldu. Köylerde yıkılan evler nedeniyle çok sayıda can kaybedilirken, tek geçim kaynağı hayvanları ölen köylüler olmakta, kalan hayvanlara yiyecek bulmakta güçlük çekilmektedir.
Kahramanmaraş’ın Nurhak İlçesi’ne bağlı Kullar köyünde de meydana gelen deprem çok sayıda meskende yıkıma neden oldu. Nurhak Kullar köyünde de zarar gören okulun bahçesine yan yana çadırlar kuruldu. Yardım için gönderilen giysiler çadırların ortasına yığılmış durumda.
Ahırı tamamen çöken bir üretici, yetkililere seslenerek, “Hayvanlarımızı dar bir ahıra emanete yerleştirdik. Yem desteği yok, su yok. Kardan su eritiyoruz. Birkaç Hayvanlarımız telef oldu. Ekipler gelmedi komşularla dışarı çıktık. Hayvanların çadıra ihtiyacı var.”
“DEVLET AŞAĞIDAKİ ŞARTLARDA HAYVANCILIĞI DESTEKLEMEZSE BİZ YAPAMAZSIK”
Depremin ilk günlerinde telekomünikasyon hizmetlerinin kesilmesi nedeniyle üzüntü yaşadıklarını söyleyen bir köylü, “Devlet aşağıdaki koşullarda hayvancılığa destek vermezse bunu yapamayız.”
“DOSTLARIMIZ DOĞUM YAPARKEN HAYVANLARINI KESİME GÖNDERİYORLAR”
Başka bir köylü, “Arkadaşlarımız doğurduğu halde hayvanlarını kesime gönderiyor, ucuza götürüyorlar. Bu şekilde Kahramanmaraş bölgesinde hayvancılık bitiyor.”
“AHIRLARIMIZA KORKUYLA GİREBİLİRİZ”
Başka bir köylü dedi ki:
“Depremin ilk günü hayvanlarımızı beslemeye bile ulaşamadık. İkinci gün hava şartlarından dolayı ancak bir kez ulaşabildik. Evden çıktık. Çadırda kalıyoruz. Şu anda orta Hayvanlarla yaşadığım yer 7 kilometre.Gidip yem atıp geliyoruz.Kendi hayvanlarım telef olmadı ama bazı arkadaşlar da bulundu.Uçan arkadaşlarının havanlarını kendi ahırıma götürdüm. Yem yardımı için başvurduk, ‘Rastgele göçük olmadığı için veremiyoruz’ dediler.
“YEMLERİMİZ OLDUĞU İÇİN HAYVANLAR DOYMUYOR”
Nurhak Tatlar köyünden bir üretici, “Hayvanlarımızın zemini ilk gün çöktü. Samanlarımız telef oldu. Çıkardıklarımızı komşuların ahırlarına bırakmak zorunda kaldık. Komşunun yemi ne kadar, onun da yemi ezikti.” .Depremin üzerinden 8-9 gün geçti.’Nasılsın?Zor durumdayız.Benim 214 tane gebe koyunum var.Yem sorunumuz olduğu için hayvanlar doymuyor. Köye ulaşmamız bir hafta sürdü. Saman ve yem sıkıntısı çekiyoruz. Söylenecek çok şey var ama devlet neden bu kadar üreticiyi mağdur ediyor? Devlet yemi üreticiye ulaştıramıyor mu?” şikayet etti.
“ET VE SÜT İŞLETMECİSİ ‘İNEK İLE DANA DEĞİŞİMİ YAPMALIYIZ’ DEDİ”
Değirmenkaya köyünden Ali Şeker, “Başımıza bir felaket geldi. 100 hanelik köyde 10 tane kaldı. Diğerinin de su ihtiyacı var. İlçe Tarım ve Tarım Bakanlığı inekleri hiç düşünmüyor. sadece bir çadırı vardı… Gelmedi.Hayvanlarımızı satacağız ama doğuma bir ay kala hayvanlarımızı kesmiyorlar.Et ve Süt Kurumu “Buzağıyı inekle değiştirelim” dedi.
“KONTEYNER ŞEHİRLERİN ZAMANINDA KURULMASI GEREKMEKTEDİR”
Kahramanmaraş’ın tek CHP’li belediyesi Nurhak’ta depremin ardından yaralar sarılmaya devam ediyor. Nurhak Belediye Başkanı İlhami Bozan, enkaz kaldırma çalışmalarında vince ihtiyaç duyduklarını belirterek, şunları söyledi:
“Hepimizin başı sağolsun. Nurhak’ta afetin yanında büyük hava muhalefeti ile karşılaştık. Kar ve fırtına nedeniyle yollarımız kapandı. Gördüğümüz manzara karşısında ürpertecek kadar şok olduk. Artık enkaz kaldırma çalışmalarına başladık. Maalesef maalesef” , iki vatandaşımızı enkaz altında arama çalışmaları sürüyor. Diğer mahallelerde enkaz altında vatandaşımız yok. Şu ana kadar 74 canımızı kaybettik. Vatandaşlarımızın çoğunu tahliye ettik. Soğuktan dolayı sıkıntı yaşıyoruz. “Havanın çok soğuk olması nedeniyle çadırların içinde. Bir an önce konteyner kentlerin kurulması gerekiyor. Ardından prefabrik yapıların hızla inşa edilmesi gerekiyor. Nurhak’ta dondurucu soğuklar nisan ortasına kadar devam ediyor. Şu anda tüm mahallelerimizle iletişim halindeyiz. Birkaç yaylamız var ve ulaşım ihtiyacımız olanlara hızlı bir şekilde ulaşmaya çalışıyoruz. Ne yazık ki enkaz altında canlı hayvanlar var. Kurtarmaları devam ediyor.”
CHP’li Tokat Kınık Belediye Başkanı İnanç Arslan, depremden etkilenen Nurhak’a dayanışma için geldiğini söyledi.