Haber

Türkiye’ye örnek olacak interaktif yemek kitabı

MUĞLA (İGFA) –2009 yılında çalışmalarına başlanan ve Muğla’nın 13 ilçesi gezilerek tanımları toplanan kitap Türkçe ve İngilizce olarak hazırlandı.

Her yemek tarifi görseline sayfa üzerinden barkodla ulaşma özelliği ile Türkiye’de bir ilk olan “Gocaman’dan Torna’ya Muğla Yemekleri” akıllı kitabının tanıtımını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’nde yapılacak. Osman Gürün’ün katılımıyla.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ortaca Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Selma Atabey’in hazırladığı Gocaman’dan Toruna Muğla Yemekleri kitabı, gelecek nesillerin yöresel lezzetleri hatırlaması, yemeklerin tüm özelliklerini günümüze taşıması için yerinde araştırılarak hazırlandı. gelecek ve unutulanları geri getir. 2009 yılında Muğla’nın 13 ilçesindeki köyleri tek tek ziyaret ederek başlatılan çalışma ile 446 yemek tanımı yerel halkla 60 yaş üstü görüşülerek, tarifleri ilk elden elde edildi.

Kitabın yazarı Dr. Selma Atabey, Muğla’nın coğrafi kuralları, göçleri ve tarihiyle çok güçlü bir mutfak kültürüne sahip olduğunu belirterek, “Bugünün kurallarında pek çok yemek, şifalı ot, klasik eserler, kentleşme, teknoloji, yemekteki gelişmeler. bölümü ve daha pek çok neden daha az yaygın hale gelmiştir.Muğla yöresel yemekleri ile ilgili çalışmalar başlatılırken bu zenginliklerin birçoğunun gelecek nesillerde unutulacağı endişesiyle çeşitli bilimsel çalışmalar ve Bilimsel Araştırma Projeleri yürütülmüştür. Yöresel eser ve yemekleri geleceğe taşımak, unutulanları geri getirmek için bu değerlere kaynağından ulaşılarak, Muğla’nın 13 ilçesi köy köy gezildi. Tanımların toplanma süreci 2009 yılında başlamış ve 2020 yılına kadar devam ederek üç yüzden fazla yiyecek ve içecek tanımına ulaşmıştır. Müzakereler halen devam ediyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu